Der Weg des Gedenkens, 94km genieten...

Half mei stuurde ik een berichtje naar Kurt dat ik van plan was om voor de zomer nog een ronde te gaan lopen over Der Weg des Gedenkens. Binnen een dag was alles in kannen en kruiken, datum geprikt en verlof aangevraagd. Op maandag 3 juni zouden we deze route over ca. 94 km gaan lopen.

Der Weg des Gedenkens is geen bekende lange afstandroute, maar loopt door een prachtig gebied. De start is in Monschau (alhoewel op een ronde ieder punt een vertrekpunt kan zijn) en de route flirt zowel met de Hoge Venen, de Hoge Ardennen en de Duitse Eiffel. Op papier gegarandeerd succes dus. Het thema van de route is een stuk minder frivool. Onderweg verklaren 30 infopanelen je de historische context van de confrontaties tijdens WOII. Eerlijk gezegd hebben we hier niets mee gedaan en hebben we vooral onze eigen strijd gestreden tegen de kilometers, drankposten en de warmte. Niet dat het loeiheet was die dag, maar zowel Kurt als ik vinden zo`n beetje alles boven de 12 graden warm... Naast het plezier in lange tochten maken is dit ook een overeenkomst tussen ons :-). Maar we hebben vooral genoten van de prachtige natuur die deze streek te bieden heeft en van de rust die je op een willekeurige maandag beleeft.

Het parcours zelf is niet bijzonder technisch. Rondom Monschau zijn er een paar technisch interessante paadjes, maar het grootste deel van de route loopt over brede grindwegen. Het middendeel van de route heeft zelfs (net iets te veel) asfaltwegen. da`s jammer, maar de omgeving maakt veel goed. Wat de routebouwers mooi hebben gedaan is dat je een flink stuk langs de oevers van de stuwmeren van Roberville, Butchenbach en Oleftal loopt.

In principe is de route volledig uitgepijld, maar op veel plaatsen ontbreekt de markering. We hadden een kaart van de route meegenomen en dat is zeker aan te bevelen. Vaak was het ook de moeite om even achterom te kijken omdat er dan in de andere richting wel een markering stond. Voor mij geeft de route zoeken met kaart wel altijd een leuke extra dimensie aan een tocht en het ontbreken van de markeringen heeft mij dan ook niet echt gestoord. Ook proviand is er onderweg voldoende te krijgen. Na een km of 35 kwamen we langs een camping die een watertappunt op het pad hadden en in Rocherath (49km) en Hellenthal (69km) zijn we gestopt bij een supermarkt voor eten en drinken.

Met het zoekwerk en omwegen naar supermarktjes kwamen we in totaal uit op 99,6 km en na 13 uur en 42 minuten lopen waren we weer terug in Monschau.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS: