Product review: Lowe Alpine Airzone Trail 35

In de laatste jaren heb ik al diverse backpacks gebruikt als rugzak tijdens mijn ultratrails. In het 35 liter segment heb ik reeds de Ultimate Direction Fastpack 35 en de OMM Classic 32 gebruikt. De UD Fastpack 35 heb ik na twee maal gebruiken weer doorverkocht, omdat die niet lekker op mijn rug zat. De OMM zit voor mij prima, maar nog niet 100% naar tevredenheid.

Sinds een aantal jaren wandel ik met de Lowe Alpine Airzone Trail 35 naar volle tevredenheid. Tijdens mijn laatste lange wandeltocht eind december 2018, onstond het idee om hem eens te testen als trailrunning rugzak naar aanloop van de Legends Trail in maart 2019. Een semi self supporting race van 250 km door de Belgische Ardennen. OLdat ik graag mijn drinkbussen voor heb zitten, heb ik er twee losse fleshouders (Olmo Bottle Holder) van Raidlight op gemonteerd.

Op 12 januari stond er een social trail over het Krijtlandpad (89km) op het programma en voor mij de ideale gelegenheid om de Airzone Trail 35 te testen, omdat er ook een aantal lange loopstukken op dit parcours zitten. het wandelen heb ik al voldoende getest, maar het gaat mij nu om de looppassages.

Op 12 januari om 04:15 vertrokken we met 13 personen voor onze tocht over het Krijtlandpad en om 16:30, na ruim 12 uur lopen waren wij weer terug op de startplek. Voor mij dus voldoende uren om een waardevolle test te doen.

Voor mij was het een zeer geslaagde test en de rugzak heeft me niet eenmaal geïrriteerd op mijn rug. Het enige nadeel is, dat de rugzak zwaarder is dan het gemiddelde racevest.

Lowe Alpine Airzone Trail 35: 1.070 gram

Ultimate Direction Fastpack 35: 710 gram

OMM Classic 32: 550 gram

Ik vind echter dat het hogere gewicht volledig wordt gecompenseerd door het draagcomfort.

De door mij bevonden voordelen:

Het grootste voordeel vind ik wel het airzone systeem. De rugzak zelf zit niet tegen je rug aan, waardoor de rug veel beter ventileert en het zweet niet door de rugzak heen trekt en je spullen dus veel droger blijven. Je shirtje krijgt tijdens lange wandelpassages dus kans om weer wat op te drogen.

De Airzone Trail 35 heeft een brede en stevige heupgordel die ook echt op de heup valt. Dit biedt voor mij veel meer comfort. Die van de meeste racevesten zitten vaak net iets hoger en sommige zijn ook smaller.

Ook heeft de heupgordel twee ruime zakjes waar mijn Fujifilm X70 camera en handheld navigatie perfect in passen.

De rugzak is stevig en robuust en kan tegen een stootje, dat je bij bijvoorbeeld de OMM rugzak niet hebt. In de 20 liter variant, zat er al snel een gaatje in toen ik ergens achter bleef hangen.

Als de rugzak niet vol is, kun je hem vastsnoeren met bandjes die eraan vast zitten, zodat je spullen toch redelijk op zijn plek blijven. De rugzak schudt iets heen en weer, maar omdat de airzone ertussen zit, heb je er geen enkele last van.

De Airzone Trail 35 heeft twee ruime stretch zijvakken waar je gemakkelijk bij kan tijdens het lopen. Je zou er ook drinkflessen in kunnen doen. Tijdens mijn test loop heb ik er eten in gedaan. Tijdens een bivaktocht heb ik er mijn slaapmatje (Exped Airmat Light) in gedaan, dat perfect paste.

De Airzone Trail 35 heeft, net als alle andere Lowe Alpine modellen nog een extra regencover in een apart vakje. Wil je deze liever niet, dan kun je hem eraf halen.

Tenslotte heeft de rugzak nog drie kleinere vakken met rits, om spullen veilig in op te bergen. Eentje aan de achterkant en twee aan de bovenzijde.

Ook de prijs van de Airzone Trail 35 is aantrekkelijk met 109 euro. Voor de OMM Classic betaal je ongeveer dezelfde prijs, maar is iets kleiner. Voor de UD fastpack 35 betaal je tussen de 150 en 200 euro.

Wil je nog iets meer pakruimte, dan kun je er nog een chestpack op monteren. Zelf heb ik met gebruik van 2 kleine carabinetjes de Trio Map Pouch van OMM er nog opgemonteerd. Ik heb hem echter nog gebruikt onder het lopen.

Kortom is dit voor mij de ideale rugzak voor ultra races die (semi) self supporting zijn of voor fastpacking trips. In maart ga ik hem in ieder geval gebruiken tijdens de Legends Trail.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS: