De Slag om de Vogezen

De Slag om de Vogezen

Ik zit aan mijn ontbijt in Auberge Au Pied du Hohneck, op ruim 1200 meter hoogte gelegen aan de Route des Crêtes. Gisterenavond om 21:00 aangekomen en nu klaar voor de eerste training van dit weekend in de aanloop naar de UTMB. De planning is om een vaste trailroute (nummer 8) te gaan lopen van Station de Trail Gérardmer. De route is 45 km en het plan is om die aan te vullen tot 50 km. De route komt vlak langs de herberg dus gemakkelijk om hem vanaf hier op te pikken.

De weersvoorspellingen zijn zoals ze horen bij de Vogezen, regenachtig en niet te warm. Om 09h00 sta ik gehuld in regenjas (mijn superlichte Raidlight, waar ik heel blij mee ben) en al mijn benodigdheden in mijn OMM 20L Adventure Light backpack (waar ik ook heel blij mee ben). De route is volledig bewegwijzerd en ik heb de GPX-route ook nog eens in mijn Suunto gezet, dus ik ga ervanuit dat dit wel goed gaat komen.

Het begin ging meteen naar de top van de Hohneck op 1350m hoogte om daar de route op te pakken. Vervolgens was het eerste deel tot aan Lac de Retournemer redelijk dalend met hier en daar wat kleine klimmetjes. Een heerlijk stuk om te lopen, hier en daar at singletracks, goed lopende afdalingen en enkel even een flinke push omhoog langs de skipiste van Le Collet. Voordeel van deze weersomstandigheden is dat je het rijk voor je alleen hebt!

Redelijk snel na het meer krijg je een enorme muur voor je kiezen. Een prachtige klim en de stokken komen hier goed van pas. Twee dagen later tijdens de “Trail de la Vallée des Lacs” zouden we hier ook omhoog gaan, maar hadden ze wel een touw uitgegooid om fatsoenlijk boven te komen. Het is ook vooral de natte ondergrond die het hier nu lastig maakt. Vervolgens gaat het golvend richting La Mauselaine. Dit deel van Gérardmer is het eigenlijke vertrekpunt van de trailroute. ’s Winters een belangrijke plek voor wintersporters, hebben ze hier in de zomer een heus Station de Trail ingericht voor de sportievelingen in de zomermaanden. Vanuit het Station de Trail vertrekken verschillende routes in diverse moeilijkheidsgraden. Een prachtig initiatief.

Ik vervolg mijn route weer in stijgende lijn richting Lac de Lispach. Misschien wel een van de mooist gelegen meren van de Vogezen. Her meer is niet gigantisch groot en zodoende wordt er ook een rondwandeling rondom het meer aangeboden met informatieborden onderweg. Zeker een aanrader.

Hoe mooi het meer ook is, ter hoogte van dit meer is het bij mij wel misgegaan met de route.Hoe het precies is misgegaan geen idee, maar op enig moment zit ik mijn route op mijn Suunto nog te volgen maar zijn de borden volledig verdwenen. Ik besluit gewoon de route op mijn Suunto te blijven volgen, want die zou mij immers weer moeten terugbrengen naar mijn vertrekpunt.

Na een beklimming langs de skispringschans van Lispach wordt het van kwaad naar erger en raak ik op een gegeven moment het pad helemaal kwijt (letterlijk). Mijn GPX bestandje blijft mij maar doorsturen, maar op een bepaald moment begint de situatie gevaarlijk te worden en verlaat ik de “route”. Iets beneden mij zie ik een breed grindpad lopen en ik besluit hiernaar af te dalen en met enig kunst en vliegwerk bereik ik ook dit pad. Eerste missie geslaagd.

Mijn idee is om over dit pad proberen parallel te lopen aan de route en enige tijd lukt dit ook. Totdat de routelijn plots scherp naar rechts verdwijnt en ik plan B ook moet laten varen. Dus komt plan C aan bod en dat is via de Suunto terug te navigeren naar het startpunt. Een prachtige optie van de horloges van tegenwoordig.

Na wat omzwervingen door prachtige gebieden en paden die opeens ophouden en overgaan in beekjes kom ik uiteindelijk een bordje tegen die mij omhoog brengt richting Hohneck.

Met de Hohneck in zicht maak ik nog een extra lus richting Le Petit Hohneck en Kastelberg om toch de 50km vol te maken.

Na 8,5 uur onderweg te zijn geweest en ruim 52 km kom ik weer terug bij de herberg waar binnen inmiddels heerlijk wordt gestookt en de schoenen voor de houtkachel kunnen worden gezet.

Het dagmenu van Au Pied du Hohneck smaakt heerlijk en ik kijk tevreden terug op een mooie dag trailen.

Morgen nog een kortere loop van ca. 30 km en overmorgen staat de 87 km van de Trail de la Vallée des Lacs op het programma.

Trailen in de Vogezen? Zeker een aanrader!!

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS: