The shortest day run

Soms heb je eens een excuus nodig om eens een flinke, lange duurloop te kunnen maken. Op 20 december 2015 had ik er een gevonden. Maandag 21 december is de kortste dag van het jaar en zo was het idee geboren om de dag ervoor de Shortest Day Run te gaan doen. Met ander woorden, lopen van zonsopkomst tot zonsondergang.

Zo stond ik dus om half 9 in lenteachtige omstandigheden gehuld in korte broek en een dun shirt voor het station van Maastricht. Ik wilde ook meteen van de gelegenheid gebruik maken om mijn nieuwe gear van The OMM te testen, de Adventure Light 20 Backpack en de Trio Map Poach (voorzak). Qua bepakking stond ik er eigenlijk wel een beetje overdone op, want zoveel spullen had ik ook weer niet nodig. Dus de rugzak gewoon opgevuld met hardloopkleding die ik eigenlijk niet nodig had. Mijn uitdossing trok natuurlijk ook al de nodige aandacht zo voor het station. Gelukkig wisten al die mensen niet dat ik ook nog eens met onnodige spullen bepakt was.

Exact om 08:36 vertrok ik voor mijn training. Ik had gekozen om over het Krijtlandpad te gaan lopen. Met zijn 90 km in ieder geval ruim voldoende om de tijd ook te kunnen volmaken,. Daarnaast ook nog eens een prachtige route dicht bij huis. Ik heb er bewust voor gekozen om de route niet in mijn Suunto te zetten en enkel te navigeren via de bekende routepaaltjes (geel-rode markering) en het een boekje (incl. kaartjes) over het Krijtlandpad als back-up. Over het algemeen was de route goed te volgen. Een keer, in het bovenste bos, ben ik de route even kwijtgeraakt, maar met behulp van het kaartje had ik de route na een minuut of 10 al weer snel teruggevonden. Verder waren er rondom Vaals twee punten waar de markering onduidelijk was op een kruising, maar ook hier geen drama als je alert blijft.

Verder was het qua sfeer nogal een vreemde 20 december. Alle terrassen die ik onderweg tegenkwam, waren bijna allemaal gevuld. Op het Drielandenpunt, was het net zo druk als op een gemiddelde zomervakantiedag en stonden mensen te dringen om met de drie landenvlaggen op de foto te gaan.

Uiteindelijk heb ik 66 km van de 90km lange route kunnen lopen. Eindpunt van de dag was het dorpje Wittem, waar ik om 16:33weer keurig werd opgehaald. Binnenkort zal ik het resterende stukje Krijtlandpad nog even afmaken.

Wat betreft de OMM gear. De rugzak zit erg fijn en vast op de rug. Ook tijdens afdalingen als de snelheden wat hoger liggen, blijft hij mooi vast op de rug zitten. Het voortasje (trio map poach) is in het begin even wennen, omdat ik daar nog nooit mee gelopen heb. In het begin is het even wat sleutelen aan de afstelling, maar als dat eenmaal gelukt is, zit hij perfect. Hij geeft meer dan voldoende ruimte aan spullen die je graag bij de hand hebt en zeker een plusplunt voor een reizende hardloper. Mijns inziens is de capaciteit van de twee tassen voldoende om een paar dagen rond te rennen. Dus dat gaan we in 2016 ook nog eens proberen.

Kortom een geslaagde training die ik in een redelijk constant tempo heb kunnen lopen, met ook nog genoeg overschot. Maar vooral ook genoten van een reis door het Heuvelland, weer eens beseffend dat ik geluk heb om in zo’n mooie omgeving te mogen wonen…

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS: